Nederlands

Kies jouw taal

Zo vind je als starter die ene leuke baan deel 1

Je bent net afgestudeerd en helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Vol enthousiasme en motivatie ga je op zoek naar jouw eerste baan. Hoe vind je die ene werkgever die je de kans geeft om als starter aan de slag te kunnen? Lees het in onze blog!

een nieuwe baan in de techniek branche

Niet voor elke werkgever weegt het gebrek aan ervaring even zwaar mee. Er zijn een hoop werkgevers die juist heel graag met starters werken. Je wordt gezien als flexibel en leergierig, maar vooral als plooibaar. Dit betekent dat je bereid bent (mee) te veranderen en daar ook toe in staat bent.

    1. Connecties
      Je kunt nooit genoeg mensen in je omgeving laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Vertel vrienden, familie, kennissen, (oud-)studiegenoten en mensen van bijvoorbeeld je sportclub dat je zoekende bent. Een groot deel van de vacatures wordt namelijk via via ingevuld en het kost je amper iets van je tijd. Win-win dus!

    2. (Digitale) Events
      Vergroot je netwerk door (digitale) events te bezoeken. Denk aan bedrijvendagen, beurzen, congressen en andere events die betrekking hebben op werk en carrière. In deze periode zijn er veel events uitgesteld of geannuleerd, maar vinden er vaak wel digitale alternatieven plaats. Ga eens op onderzoek uit wat er allemaal gepland staat in jouw regio.

    3. Online netwerken
      Laat iedereen in je online netwerk weten dat je een baan zoekt. Plaats bijvoorbeeld een bericht op LinkedIn en Facebook, zodat contacten en werkgevers uit je omgeving weten dat je op zoek bent naar een eerste uitdaging.

      Op LinkedIn heb je zelfs de mogelijkheid om de button ‘Ik ben beschikbaar voor een baan’ aan te zetten. Maak daar dan ook zeker gebruik van, zodat je goed wordt gevonden door HR-managers en recruiters. Ook kun je in je kopregel vermelden dat je beschikbaar bent. Wees hierbij wel concreet over het vakgebied waarin je iets zoekt.

    4. Optimaliseer je LinkedIn profiel.
      Nadat je hebt aangegeven op LinkedIn dat je beschikbaar bent, neem dan ook de tijd om kritisch te kijken naar je profiel. Zie het als een eerste kennismaking en online CV dat voor iedereen zichtbaar is. Zorg er dan ook voor dat je een zakelijke foto, headline en originele profielomschrijving hebt. Hierdoor trek je de aandacht en is de kans groter dat iemand verder leest en dus ook contact met je opneemt.

    5. Inschrijven bij bureaus
      Schrijf je in bij (technische) detacheringsbureaus. Bureaus hebben vaak veel vacatures in beheer en kunnen je direct iets over de kwalificaties en eigenschappen per functie vertellen. Ook kennen ze de bedrijven goed, waardoor ze direct zien of jij je op je plek zal voelen.

      Geen vacature gevonden die bij jou past? Stuur dan alsnog een open sollicitatie. Dan staan jouw gegevens in ieder geval in het systeem van het bureau en kunnen zij direct contact met je opnemen wanneer ze een passende vacature hebben gevonden. Of bel naar het kantoor en vertel dat je op zoek bent en wat je achtergrond is. Ook dat is een manier van netwerken. Op onze pagina voor professionals lees je meer over hoe wij bij Trinamics werken.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze consultants staan je graag te woord!

Overig nieuws

230227trinamics jeroen
Nieuws

Onze nieuwe Recruitment Consultant!

cv techniek branche
Sollicitatietips

5 handige CV tips voor jou

fotosancho
Nieuws

Onze nieuwe Recruitment Consultant!