NL
NL

Zo vind je als starter die ene leuke baan

Blog - Sollicatietips
Terug naar overzicht

Je bent net afgestudeerd en bent helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Vol enthousiasme en motivatie ga je op zoek naar vacatures en komt al snel tot de ontdekking dat bijna overal een aantal jaar werkervaring is vereist. Maar hoe vind je dan wel die ene werkgever die je een kans biedt om als starter aan de slag te kunnen? Lees het in onze blog!

 1. Elke werkgever is anders
  Ben je bewust van het feit dat het meewegen van het gebrek aan de juiste werkervaring voor elke functie/werkgever anders is. Juist doordat je nog maar net bent afgestudeerd, kun je jezelf profileren als flexibel, leergiering en plooibaar. Je werkt niet al jaren in dezelfde omgeving, wat er voor zorgt dat je openstaat voor nieuwe dingen en veranderingen.

 2. Solliciteer niet alleen via online vacatures
  Ook via offline kanalen kun je jouw droombaan vinden. Denk aan de krant, vakbladen, regionale of lokale kranten etc.

 3. Gebruik je netwerk
  Je kunt nooit genoeg mensen in je omgeving laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Vertel vrienden, familie, kennissen, (oud-)studiegenoten en mensen van bijvoorbeeld je sportclub dat je zoekende bent. Het grootste deel van de vacatures wordt namelijk via via ingevuld en het kost je amper iets van je tijd. Win-win dus! Ook kun je zelf gaan netwerken. Bezoek bedrijvendagen, (digitale) congressen en andere (digitale) events die betrekking hebben op werk en carrière. In deze periode zijn er veel events uitgesteld of geannuleerd, maar vinden er vaak wel online alternatieven plaats. Ga eens op onderzoek uit wat er allemaal gepland staat in jouw regio.

 4. Online netwerken
  Gebruik bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook, zodat werkgevers of contacten in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een eerste uitdaging. Op LinkedIn heb je zelfs de mogelijkheid om de button ‘Ik ben beschikbaar voor een baan’ aan te zetten. Maak daar dan ook zeker gebruik van, zodat je goed wordt gevonden door HR-managers en recruiters. Ook kun je in je kopregel vermelden dat je beschikbaar bent. Wees hierbij wel concreet over het vakgebied waarin je iets zoekt.

  Zet jezelf goed in de picture door een korte en opvallende profielomschrijving over jezelf te maken en deze online te delen. Een representatieve foto als aanvulling hierop doet wonderen! Maak je profiel zo volledig en up-to-date mogelijk. Ben je creatief aangelegd? Maak je profielomschrijving van vooral ook visueel. Of vraag iemand in je omgeving om dit voor je te doen.

 1. Inschrijven bij bureaus
  Schrijf je in bij Trinamics en andere (technische) detacheringsbureaus. Zij hebben vaak veel vacatures en kunnen je direct iets over de kwalificaties en eigenschappen per functie vertellen. Geen vacature gevonden die bij jou past? Stuur dan alsnog een open sollicitatie. Dan staan jouw gegevens in ieder geval in het systeem van het bureau en kunnen zij direct contact met je opnemen wanneer ze wel een passende vacature hebben gevonden. Of bel naar het kantoor en vertel dat je op zoek bent en wat je achtergrond is. Ook dat is een manier van netwerken. Op onze pagina voor professionals lees je meer over hoe wij bij Trinamics werken.

 2. Kies voor een stage of traineeship.
  Voor de werkgever is dit een risicoloos termijn om te zien wat jouw kwaliteiten zijn. Maak wel goede afspraken over het daadwerkelijk termijn en een eventuele vergoeding. Bespreek ook wat de vervolgprocedure is wanneer het van beide kanten een match blijkt te zijn.

  Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze consultants staan je graag te woord!

Overig nieuws

Trinamics | Wij werken thuis

Ook onze collega's werken thuis!

Trinamics nieuws

Thuiswerken, hoe doen onze collega's dat? Je leest hier het verhaal van Sam,...

Dit artikel lezen
Trinamics | 7 tips voor de leesbaarheid van jouw motivatiebrief

Met deze 7 tips is jouw motivatiebrief goed leesbaar

Blog - Sollicatietips

Wanneer je op zoek bent naar een baan schrijf je waarschijnlijk talloze...

Dit artikel lezen
Trinamics | Jaarlijks Trinamics uitje

Out of office

Actualiteiten

Vrijdag 17 januari 2020 vindt ons jaarlijkse Trinamics uitje plaats. Hierdoor...

Dit artikel lezen
Trinamics | Margo viert haar jubileum

Margo viert haar 12,5-jarig jubileum

Trinamics nieuws

Margo van Balen, onze rots in de branding sinds 2008, viert haar 12,5-jarig...

Dit artikel lezen