NL
NL

Nationale Complimentendag

Nieuws
Terug naar overzicht

Het is tijd voor een complimentje!

Zondag 1 maart is het Nationale Complimentendag. Kun jij je herinneren wanneer je voor het laatst een compliment hebt ontvangen op je werk? Of wanneer dat jij jouw lieftallige collega zelf hebt gecomplimenteerd? Complimenten kunnen geven zorgt voor een goed (team)gevoel en het ontvangen ervan geeft je een gewaardeerd gevoel. En wie wil dat nu niet? In deze blog lees je er meer over!

 

Zo geef en ontvang je complimenten

Positieve feedback
Positieve feedback geven staat vrijwel gelijk aan een het geven van een compliment. In de praktijk gebeurt het helaas nog veel te weinig dat collega’s elkaar vertellen dat iets goed is gegaan en dat de resultaten, van bijvoorbeeld een afgerond project, er mogen zijn. Het is dan ook goed om er even bij stil te staan wanneer je wél dat ene complimentje krijgt. Veel mensen hebben de neiging om direct een bescheiden houding aan te nemen omdat ze niet goed weten hoe ze een compliment moeten ontvangen. Onnodig! Je mag trots op jezelf zijn en ‘dank je wel’ zeggen. Jezelf in gedachten een schouderklopje geven is hier een mooie aanvulling op.

Wanneer een collega een prestatie heeft geleverd waarvan jij onder de indruk bent, schroom dan niet om dat te laten blijken. Je krijgt er zelf ook een goed gevoel door en het versterkt tevens de teamspirit tussen jou en je collega’s.

Waardering en erkenning
Wanneer je een compliment krijgt, zorgt dat voor een bepaald gevoel van waardering en erkenning. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Volgens Maslow en zijn piramide behoren waardering en erkenning zelfs tot de primaire levensbehoefte van de mens. Wanneer je voelt dat je je gewaardeerd wordt op de werkvloer en daarbuiten, draagt dat bij aan je werkgeluk. Helaas missen veel medewerkers dat gevoel en zorgt dat er voor dat mensen veranderen van baan. Als je dus graag wil bijdragen aan het werkgeluk van jou collega, geef hem/haar dan het gevoel van waardering. Niet alleen managers en andere leidinggevenden kunnen en mogen complimentjes geven!

Hoe doe je dat, complimentjes geven?
Schouderklopjes kunnen betuttelend overkomen, dus een inhoudelijk compliment is hoogst waarschijnlijk meer op zijn plaats. Geef aan welk effect  bepaald gedrag van jouw collega op jou heeft en leg uit waarom dat goed werkt (voor jou). Dus niet: ‘Top presentatie!’ maar ‘De opbouw en structuur van je presentatie was voor mij erg prettig en je praatte in een fijn tempo. Zo kon ik het goed volgen, ook al vond ik het onderwerp erg lastig.’ Deze vorm van een compliment is concreter en maakt het daardoor voor de ontvanger duidelijk wat er goed ging. Als je het moeilijk vindt om direct complimenten te geven, kun je het verpakken in een oprechte vraag. Bijvoorbeeld: ‘Als jij de meeting leidt, zijn we altijd op tijd klaar. Hoe doe je dat?’ Zo laat je ook nog eens jouw collega dingen ontdekken over zichzelf.

En hoe ontvang je complimentjes?
Wees niet te bescheiden en zeg hardop ‘Dank je wel!’ We hebben er een handje van om direct het compliment afbreuk te doen en te reageren met een ‘maar’ of dingen te benoemen die beter konden. Soms vergt het dus wat oefening om een compliment goed te ontvangen. Ook kun je doorvragen aan je collega wat hij/zij dan precies zo goed vond. Op die manier leer je er ook nog iets van. En zoals eerder beschreven, is jezelf een schouderklopje geven hier een mooie aanvulling op. 

Heb je na het lezen van deze blog gemerkt dat jij zelf, maar ook je collega’s eigenlijk nooit complimentjes ontvangen? Dan is het misschien wel tijd voor een andere baan! Bekijk onze vacatures en zet een volgende stap in jouw carrière.

Overig nieuws

Trinamics | Jobs for expats

Jobs for Expats!

Events

Our colleagues Jordy van Bodegraven and Wilbert Snoei spent their sunday at the...

Dit artikel lezen

Onze nieuwe Recruitment Consultant!

Nieuws

Lees hier meer over hoe onze medewerkers Trinamics ervaren. Zij vertellen je...

Dit artikel lezen
Trinamics | Jordy vertelt over zijn eerste periode bij Trinamics

Onze Recruitment Consultant Jordy vertelt over zijn eerste periode

Nieuws

Trinamics blijft groeien, en dus ook het aantal medewerkers op onze...

Dit artikel lezen
Trinamics | Outdoor Soccer Event

Outdoor Soccer Event on Saturday the 17th of August!

Events

On Saturday the 17th of August, we are hosting our yearly sportive event! This...

Dit artikel lezen