Nederlands

Kies jouw taal

personeel gezocht

Waar start jij jouw carrière?

Wij geven je informatie over het werken bij een groot of klein bedrijf.

Passen jouw wensen en ambities beter bij een multinational of bij een mkb? Waar zie jij jezelf doorgroeien en ontwikkelen als young professional? Op deze pagina vind je informatie over de verschillen tussen grote en kleine bedrijven. 

 

Een eerste baan

Er zijn allerlei soorten bedrijven in Nederland en elk type bedrijf heeft zijn eigen kenmerken. De verschillen tussen een groot (250+ medw.) of klein ( <250 medw.) bedrijf liggen onder andere in de bedrijfscultuur, doorgroeimogelijkheden en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarom is het goed om te weten wat jij als young professional belangrijk vindt in je werk. Een eerste baan draait namelijk niet alleen om de functie zelf, maar hangt ook af van het soort bedrijf dat bij jou past.

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden kun je splitsen in basis en secundair. Als het gaat om de basisvoorwaarden dan zie je vaak dat je bij een kleiner bedrijf kunt onderhandelen over het salaris. Bij grotere bedrijven heb je vaak te maken met een vast instapsalaris. Het gaat hierbij niet om grotere bedragen, maar eerder om een klein verschil.

Wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden zie je vaak bij grote bedrijven dat pensioenvoorzieningen en verlofregelingen goed geregeld zijn en heb je een ruim budget voor opleiding en andere extra’s. Bij kleinere bedrijven zie je eerder maatwerk.

Doorgroeien

Wanneer je veel verantwoordelijkheden naar je toe trekt en hard werkt, kun je bij een kleiner bedrijf vaak makkelijker of sneller doorgroeien. Maar dit verschilt natuurlijk wel per bedrijf. Werk je bij een groot bedrijf én binnen een groot team? Ook dan kun je waarschijnlijk doorgroeien naar een hogere of andere functie binnen het team, maar de concurrentie is groter. Daarentegen zijn er ook zijstappen mogelijk naar bijvoorbeeld een andere afdeling of dochteronderneming.

Zekerheid

Iedereen wil zekerheid in zijn werk. Maar helaas geeft geen enkele grootte van een bedrijf deze zekerheid. Een klein bedrijf kan wat kwetsbaarder zijn en een grote organisatie kan telkens reorganisaties doorvoeren. Het is sterk afhankelijk van hoe ‘gezond’ het bedrijf is. Doe hier dan ook zeker wat research na wanneer je solliciteert.

Zelfstandigheid

Ga je graag zelf aan de slag, zonder dat je met meerdere mensen moet overleggen? Dan past een kleiner bedrijf misschien goed bij je. Het kan voelen alsof je in het diepe wordt gegooid maar het kan erg leerzaam zijn. Wanneer je werkt bij een groter bedrijf, kan het zijn dat je regelmatig met één of meerdere lagen boven je moet overleggen. Vind je het (nog) lastig om volledig zelfstandig aan de slag te gaan? Dan is een grotere organisatie misschien meer iets voor jou.

Persoonlijk contact

Bij een groot bedrijf heb je veel mensen om je heen. Dit is handig om je netwerk te vergroten, waar je de rest van je loopbaan nog profijt van kunt hebben. Vaak is het persoonlijke contact wat minder, omdat je nooit met iedereen op dat niveau kunt spreken. Bij een kleiner bedrijf heb je misschien wat minder mensen om je heen, maar ken je je collega’s vaak wel op persoonlijk niveau.

Communicatie

Bij kleinere bedrijven gaat de communicatie vaak direct van persoon naar persoon. Nog geen antwoord op je mailtje? Dan kun je vast naar het bureau van die persoon toelopen om het rechtstreeks te vragen. Dit gaat vaak bij grotere bedrijven wat minder snel. Je zal dan via je teamleider of via via bij de juiste persoon terechtkomen. Het kan dus even duren voordat jouw vraag beantwoord is.

Jouw gevoelt telt!

De grootte van een bedrijf speelt een grote rol in je besluitvorming, maar vergeet ook andere zaken niet. Zoals bijvoorbeeld de reisafstand, de functie zelf, pensioenregeling en het allerbelangrijkste: je eigen gevoel. Heb je nog steeds geen idee wat voor soort bedrijf goed bij je past? Wij helpen je graag bij het maken van deze keus. Onze consultants staan voor je klaar. Neem snel contact met ons op om de start van jouw carrière te bespreken.

Meer informatie aanvragen