Nederlands

Kies jouw taal

Nationale Complimentendag

Het is tijd voor een complimentje!

remco

Elk jaar op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Kun jij je herinneren wanneer je voor het laatst een compliment hebt ontvangen op je werk? Of wanneer dat jij jouw lieftallige collega zelf hebt gecomplimenteerd? Complimenten geven zorgt voor een goed (team)gevoel en het ontvangen ervan geeft je een gewaardeerd gevoel. En wie wil dat nu niet? In deze blog lees je meer over hoe je complimenten geeft en ontvangt. 

Positieve feedback
Positieve feedback geven staat vrijwel gelijk aan een het geven van een compliment. In de praktijk gebeurt het helaas nog veel te weinig dat collega’s elkaar vertellen dat iets goed is gegaan en dat de resultaten, van bijvoorbeeld een afgerond project, er mogen zijn. Het is dan ook goed om er even bij stil te staan wanneer je wél dat ene complimentje krijgt. Veel mensen hebben de neiging om direct een bescheiden houding aan te nemen omdat ze niet goed weten hoe ze een compliment moeten ontvangen. Onnodig! Je mag trots op jezelf zijn. Jezelf in gedachten een schouderklopje geven is hier een mooie aanvulling op.

Wanneer een collega een prestatie heeft geleverd waarvan jij onder de indruk bent, schroom dan niet om dat te laten blijken. Je krijgt er zelf ook een goed gevoel door en het versterkt tevens de teamspirit tussen jou en je collega’s.

Waardering en erkenning
Wanneer je een compliment krijgt, zorgt dat voor een bepaald gevoel van waardering en erkenning. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Volgens Maslow en zijn behoeftepiramide behoren waardering en erkenning zelfs tot de primaire levensbehoefte van de mens. Wanneer je voelt dat je gewaardeerd wordt op de werkvloer en daarbuiten, draagt dat bij aan je werkgeluk. Helaas missen veel medewerkers dat gevoel en kan dat ervoor zorgen dat mensen veranderen van baan. Als je dus graag wil bijdragen aan het werkgeluk van jouw collega, geef hem/haar dan het gevoel van waardering. 

Hoe doe je dat, complimentjes geven?
Schouderklopjes kunnen misschien betuttelend overkomen, maar met een inhoudelijk compliment is niets mis. Geef aan welk effect bepaald gedrag van jouw collega op jou heeft en leg uit waarom dat goed werkt (voor jou). Dus niet: ‘Top presentatie!’ maar: ‘De opbouw en structuur van je presentatie was voor mij erg prettig en je praatte in een fijn tempo. Zo kon ik het goed volgen, ook al vond ik het onderwerp erg lastig.’ Deze vorm van een compliment is concreter en maakt het daardoor voor de ontvanger duidelijk wat er goed ging. Als je het moeilijk vindt om direct complimenten te geven, kun je het verpakken in een oprechte vraag. Bijvoorbeeld: Als jij de meeting leidt, zijn we altijd op tijd klaar. Hoe doe je dat?’ Zo laat je ook nog eens jouw collega dingen ontdekken over zichzelf.

En hoe ontvang je complimentjes?
Wees niet te bescheiden en bedank je collega voor het compliment. Uit gewoonte wordt er vaak direct afbreuk aan het compliment gedaan door te reageren met: 'Dank je wel, maar..' of dingen te benoemen die beter konden. Soms vergt het dus wat oefening om een compliment goed te ontvangen. Ook kun je doorvragen aan je collega wat hij/zij dan precies zo goed vond. Op die manier leer je er ook iets van. En zoals eerder beschreven, is jezelf een schouderklopje geven hier een mooie aanvulling op. 

Besef je na het lezen van deze blog dat je eigenlijk nooit complimentjes op de werkvloer ontvangt? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar nieuwe collega's die dat wel doen. Check snel onze vacatures en vind een baan waar je gewaardeerd wordt!

Overig nieuws

remco anton paul
Nieuws

Vrijheid geeft vleugels!

blog3
Nieuws

Hoe weet je dat een baan bij je past?

fotodanil
Nieuws

Onze nieuwe Recruitment Consultant!