Nederlands

Kies jouw taal

Tips ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding voor een sollicitatiegesprek is een must. Hieronder geven wij jou een aantal handvatten om je de goede weg op te helpen.

sollicitatiegesprek1

Verdiep je in het bedrijf en je gesprekspartner
Toen je je sollicitatiebrief hebt geschreven heb je waarschijnlijk al informatie van het bedrijf opgezocht, een extra blik op alles wat je online over het bedrijf kan vinden op bijvoorbeeld social media en de website kan nooit kwaad. Mocht je de naam weten van degene met wie je het gesprek gaat voeren, zoek diegene dan via LinkedIn op. Dit alles gaat ervoor zorgen dat je een beter beeld van het bedrijf krijgt en eventueel vragen kan beantwoorden.  

Lees de vacature nog een keer goed door
Lees de vacature nog even door ter voorbereiding. Hier staat namelijk precies in wat de functie-eisen zijn en naar wat voor persoon ze op zoek zijn. Bestudeer de gevraagde competenties en ga op zoek naar hoe je deze zelf beheerst. Hier worden gegarandeerd vragen over gesteld.

Bereid je eigen verhaal goed voor
Het bedrijf wil zoveel mogelijk over jou weten. Je opleiding, werkervaring, behaalde prestaties, cursussen, hobby’s noem het maar op. Hoe je jezelf voorstelt en wat je precies gaat vertellen, is goed om van tevoren voor te breiden. Oefen je ‘elevator pitch’ met een vriend of je partner, zodat je weet wat je wilt vertellen zonder dat er ongemakkelijke stiltes vallen.

Ontdek wat je sterke punten zijn
Ook je vaardigheden worden besproken tijdens je sollicitatiegesprek. Waar was je met je vorige werk goed in en hoe werk je in een team? Bereid je goede (en slechte) eigenschappen alvast voor. Weet je niet precies wat je goede en slechte eigenschappen zijn? Vraag eens rond bij je familie en vrienden, stel ze bijvoorbeeld de vraag hoe ze jou zouden omschrijven.

Kledingkeuze
Of je nu bij een heel formeel of informeel bedrijf op gesprek gaat, een verzorgende uitstraling is bij iedere organisatie van groot belang. De kleding die je draagt, zegt iets over jou als persoon en kan voor een goede eerste indruk zorgen.

Bereid je goed voor op de volgende vragen
Ieder sollicitatiegesprek is anders, maar iedere werkgever wil graag weten hoe je als persoon bent. Om je goed voor te bereiden, sommen we de meest gestelde vragen voor je op.

  • Vertel iets over jezelf?
    Een werkgever wil graag zien hoe jouw communicatievaardigheden zijn en hoe je jezelf presenteert. Blijf altijd jezelf en breng datgene naar voren wat van toepassing is op de functie waar je naar solliciteert.
  • Wat is de reden waarom je bij onze organisatie hebt gesolliciteerd?
    Laat in je antwoord merken dat je je hebt verdiept in de organisatie en geef aan waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken.
  • Waarom ben je geschikt voor deze functie?
    Benoem je competenties die van toepassing zijn voor deze baan, en licht ze kort toe.
  • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
    Hierbij wordt gelet op hoe je jezelf wilt ontwikkelen en hoe goed je jezelf kent. Geef voorbeelden die momenten beschrijven waarin je jouw kwaliteiten kon laten zien en geef ook een eerlijk voorbeeld van iets waar je (nog) niet zo goed in bent
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
    Geef aan dat je jezelf verder wilt ontwikkelen en wilt groeien in jouw vakgebied. Houd je antwoord werk gerelateerd, concreet en vooral realistisch
  • Waarom zit er een gat in je cv?
    Heb je een tijdje niet gewerkt of kon je werken niet combineren met je studie? Leg dan uit waarom er een gat in je cv zit, dit hoeft namelijk niet in je nadeel te werken.  

Bedenk zelf ook vragen om te stellen
Een sollicitatie werkt twee kanten op: niet alleen kijkt de werkgever of je bij de organisatie past, het gaat er net zo goed om wat jij vindt. Stel vragen die voor jou belangrijk zijn en laten zien dat je oprecht interesse hebt in het werk. Hier wat voorbeeld vragen om je op weg te helpen:

  • Wat zijn de vervolgstappen na dit gesprek?
  • Hoe is de groepsdynamiek binnen het bedrijf.
  • Stel dat ik hier begin: hoe ziet een normale werkdag er dan uit?
  • Wat is de reden dat je zelf voor dit bedrijf werkt?

Bepaal je salarisindicatie
De kans is zeker aanwezig dat er gevraagd wordt naar je salarisindicatie. Helemaal wanneer er geen indicatie in de vacature vermeld stond. Bereid je daarom altijd goed voor, bedenk wat je wilt verdienen en welk salaris bij de functie past.

No go’s bij een sollicitatiegesprek
Ter afsluiting nog een aantal punten waar je op moet letten om een goede indruk achter te laten.

  • Kom niet te laat voor het gesprek
  • Geef geen slap handje
  • Hang niet onderuit in je stoel
  • Val je gesprekspartner niet in de rede
  • Zorg dat je er niet onverzorgd uit ziet 

Je bent nu helemaal klaar voor je sollicitatiegesprek, veel succes!

Overig nieuws

blog axel
Nieuws

Het afgelopen jaar bij Trinamics volgens Axel

240212trinamicsnick 104894
Nieuws

Nick's Nieuwe Avontuur bij Trinamics

hoeziejejezelfover5jaarzonderlogo
Nieuws

Effectief reageren op de vraag "Waar zie je jezelf over vijf jaar?" tijdens een Sollicitatiegesprek.