NL
NL

6 tips voor je CV en sollicitatiebrief als starter

Blog - Sollicatietips
Terug naar overzicht

Net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan? Daarbij is een goed en volledig CV en een overtuigende motivatiebrief erg belangrijk. Zeker wanneer je nog weinig tot geen werkervaring hebt en toch wil kunnen solliciteren op die ene leuke baan. In deze blog vind je een aantal tips hoe je als starter je sollicitatiebrief en CV optimaal inzet.

 1. De voordelen van een starter
  Niet voor elke organisatie weegt het gebrek aan de juiste ervaring even zwaar mee. Benoem juist omdat je starter bent, je erg flexibel bent en graag wil leren. Starters buigen over het algemeen gemakkelijk mee binnen organisaties en beperken zich niet tot één bepaalde visie.

 

 1. Benoem situaties uit andere activiteiten
  Door je ervaringen en opleidingen te koppelen aan wat in de vacature gevraagd wordt, maak je duidelijk waarom je geschikt bent voor die ene functie. Maar hoe doe je dat als je nog niet zoveel werkervaring hebt? Gebruik situaties uit je opleiding of andere activiteiten, zoals je bijbaan, studievereniging, sportclub of vrijwilligerswerk. Ook activiteiten uit deze situaties kunnen heel relevant zijn.

 2. STAR-methode
  De situaties kun je vervolgens op de STAR-methode koppelen aan het functieprofiel uit de vacature.
  Middels deze methode geef je een Situatie weer, welke Taken je daarbij uitvoerde, welke Activiteiten daarbij aan bod kwamen en wat daar het Resultaat van was. Wees creatief, stel je niet te bescheiden op (maar bluf ook zeker niet) en maak jouw toegevoegde waarde voor de betreffende organisatie zo duidelijk mogelijk.

 3. Opleiding specificeren
  In je sollicitatiebrief heb je de mogelijkheid om dieper in te gaan op je opleiding. Deze periode van leren en ontwikkelen is veel meer dan alleen het daadwerkelijke diploma dat je hebt behaald. Benoem ook je cursussen, specialisaties, (buitenlandse) stages en minors. En welke interessante projecten heb je tijdens je studie uitgevoerd? En wat was jouw aandeel hierin?

 4. Je bijbanen specificeren
  Niet alleen je opleiding, maar ook je bijbanen kun je uitdiepen. Overweeg hierbij wel de relevantie van de bijbaan ten opzichte van de vacature. Niet elke bijbaan zal de vereiste vaardigheden onderstrepen. Sommige werkzaamheden die je tijdens je bijbanen hebt uitgevoerd, hebben bijgedragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling en mag je dus zeker benoemen in je sollicitatiebrief.

 5. Meer dan standaard
  Heb je naast je studie activiteiten gedaan, zoals bijvoorbeeld een bestuursfunctie vervuld in een studievereniging of heb je commissiewerk gedaan? Benoem deze dan ook zeker. Zo laat je de lezer zien dat je ambitie hebt, jezelf graag ontwikkelt en dat je bereid bent om meer te doen dan alleen de standaard taken.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze consultants staan je graag te woord!

Overig nieuws

Trinamics | Jaarlijks Trinamics uitje

Out of office

Actualiteiten

Vrijdag 17 januari 2020 vindt ons jaarlijkse Trinamics uitje plaats. Hierdoor...

Dit artikel lezen
Trinamics | Nieuwe bemiddelaar Pim ASML

Nieuwe Bemiddeling!

Actualiteiten

Hier doen wij het voor! Een tevreden kandidaat en een tevreden opdrachtgever....

Dit artikel lezen
Trinamics | Sollicitatietips voor starters

Zo vind je als starter die ene leuke baan

Blog - Sollicatietips

Je bent net afgestudeerd en bent helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan....

Dit artikel lezen
Trinamics | Team spirit: join our indoor soccer event!

Trinamics soccer event

Happenings

Trinamics focuses on connecting people. We want to connect on a professional...

Dit artikel lezen