Nederlands

Kies jouw taal

6 tips voor je CV en sollicitatiebrief als starter

Net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan? Een opvallend CV én een overtuigende sollicitatiebrief mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Zeker niet wanneer je nog niet zoveel werkervaring hebt en toch kans wil maken op die ene leuke baan. In deze blog vind je een aantal tips hoe je als starter je sollicitatiebrief en CV optimaal inzet.

gesprek in de techniek branche
 1. De voordelen van een starter
  Niet voor elke organisatie weegt het gebrek aan de juiste ervaring even zwaar mee. Benoem juist omdat je een starter bent, je erg flexibel bent en graag wil leren. Starters buigen over het algemeen gemakkelijk mee binnen organisaties en beperken zich niet tot één bepaalde visie.

 

 1. Benoem situaties uit andere activiteiten
  Door je ervaringen en opleidingen te koppelen aan wat in de vacature gevraagd wordt, maak je duidelijk waarom je geschikt bent voor die ene functie. Maar hoe doe je dat als je nog niet zoveel werkervaring hebt? Gebruik situaties uit je opleiding of andere activiteiten, zoals je bijbaan, studievereniging, sportclub of vrijwilligerswerk. Ook activiteiten uit deze situaties kunnen heel relevant zijn, vergis je hier niet in! 

 2. STAR-methode
  De situaties kun je vervolgens met de STAR-methode onderbouwen en koppelen aan het functieprofiel uit de vacature.
  Bij deze methode geef je een Situatie weer, welke Taken je daarbij uitvoerde, welke Activiteiten daarbij aan bod kwamen en wat daar het Resultaat van was. Wees creatief, stel je niet te bescheiden op (maar bluf ook zeker niet) en maak jouw toegevoegde waarde voor de betreffende organisatie zo duidelijk mogelijk.

 3. Opleiding specificeren
  In je sollicitatiebrief heb je de mogelijkheid om dieper in te gaan op je opleiding. Deze periode van leren en ontwikkelen is veel meer dan alleen het daadwerkelijke diploma dat je hebt behaald. Benoem ook je cursussen, specialisaties, (buitenlandse) stages en minors. En welke interessante projecten heb je tijdens je studie uitgevoerd? En wat was jouw aandeel hierin?

 4. Bijbanen specificeren
  Niet alleen je opleiding, maar ook je bijbanen kun je specificeren. Overweeg hierbij wel de relevantie van de bijbaan ten opzichte van de vacature. Niet elke bijbaan zal de vereiste vaardigheden van de functie waarop je solliciteert onderstrepen. Sommige werkzaamheden die je tijdens je bijbanen hebt uitgevoerd, hebben bijgedragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling en mag je dus zeker benoemen in je sollicitatiebrief.

 5. Meer dan standaard
  Heb je naast je studie activiteiten gedaan, zoals bijvoorbeeld een bestuursfunctie vervuld in een studievereniging of heb je commissiewerk gedaan? Benoem deze dan ook zeker. Zo laat je de lezer zien dat je ambitie hebt, jezelf graag ontwikkelt en dat je bereid bent om meer te doen dan alleen de standaard taken.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze consultants staan je graag te woord!

Overig nieuws

blog schrijven techniek branche
Sollicitatietips

8 tips voor de opbouw van je motivatiebrief

nieuwsbrieflinkedin[6]
Nieuws

Groeifondsprojecten

high five techniek
Sollicitatietips

Zo vind je als starter die ene leuke baan deel 2