Nederlands

Kies jouw taal

8 tips voor de opbouw van je motivatiebrief

Wanneer je op zoek bent naar een baan schrijf je waarschijnlijk talloze motivatiebrieven. Maar hoe schrijf je nu een brief die goed opgebouwd is? En hoe kun je jezelf onderscheiden, zodat jouw brief opvalt tussen die 99 anderen? Lees hier onze tips!

1. Vat je CV niet samen
Zorg dat jouw brief geen samenvatting of herhaling van je CV is, maar juist een mooie aanvulling erop. Een motivatiebrief zegt het al: het dient als motivatie voor de openstaande functie. Zie het schrijven van een deze brief als de perfecte mogelijkheid om je CV tot leven te laten brengen.

2. Maak het persoonlijk
Veel mensen gebruiken kwaliteiten als flexibel, gemotiveerd, enthousiast en nieuwsgierig in hun motivatiebrief. Helaas zegt dat niet veel over wat jou zo bijzonder maakt. Bedenk welke woorden specifiek iets over jou zeggen. Vind je het moeilijk om je kwaliteiten te benoemen? Vraag dan aan je omgeving hoe ze jou zouden omschrijven. Dit kan je helpen om originele kwaliteiten te benoemen.

3. Leg verbanden
Wanneer je voor jezelf helder hebt wat je kwaliteiten zijn, kun je ze verbinden aan functie-eisen die in de vacature staan. Ook kun je ze koppelen aan de kernwaarden van de organisatie. Zo kan de lezer zien dat je goed bij de organisatie past en dat je de juiste kwaliteiten voor de functie bezit. Je ‘denkt’ dus als het ware voor de lezer. Dit helpt de lezer in het beslissingsproces of je doorgaat naar de volgende ronde.

4. Voorbeelden gebruiken
Benoem niet alleen je kwaliteiten, maar geef ook een aantal voorbeelden hoe je deze inzet. Vertel wat je hebt gedaan, welke kwaliteit(en) je daar bij hebt ingezet en wat het resultaat hiervan was. Op die manier maak je jouw geschiktheid voor de functie een stuk duidelijker.

5. Onderbouwen!
Om te zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, wil je de lezer er natuurlijk van overtuigen dat jij perfect bent voor de baan. Vaak noemen mensen dan werkzaamheden die ze leuk vinden om te doen en komen deze ‘toevallig’ allemaal in de vacature voor. Maak deze voorbeelden sterk en leg uit waarom dit zo is. Ook hier kun je benoemen welke kwaliteiten of eigenschappen je inzet om deze werkzaamheden tot een succes te brengen.  Zonder onderbouwing zijn deze voorbeelden nietszeggend.

6. Jouw ambities
Het is belangrijk dat je aangeeft wat jouw ambities zijn. Zo wordt het voor de lezer duidelijk hoe jij je graag wil ontwikkelen binnen de functie en binnen de organisatie. Beschrijf wat je wil leren en hoe je dat graag wil doen. Dan wordt direct duidelijk of jouw ambities passen bij de mogelijkheden binnen de organisatie. Dit voorkomt teleurstelling voor beide partijen in de toekomst, wanneer blijkt dat jouw ambities niet omgezet kunnen worden in plannen.

7. De organisatie cultuur
De klik tussen jouw persoonlijkheid en de organisatiecultuur is ontzettend belangrijk. Probeer daarom te achterhalen waarom jij goed past bij de betreffende organisatie. Doe dus voldoende onderzoek naar de cultuur van de organisatie! Wanneer je solliciteert op een functie waarbij de organisatie (nog) niet bekend is, omschrijf dan wat voor cultuur goed bij jou past. Je loopt hierbij de kans dat dit uiteindelijk geen match is, maar je voorkomt ook een mogelijke teleurstelling wanneer je eenmaal aan het werk bent. 

8. Afsluiten van jouw brief
Gebruik sterke zinnen om je brief af te sluiten. Trek in 2 á 3 zinnen een conclusie waarom jij geschikt bent voor de functie. Of vat alle eerder genoemde informatie samen in een korte tekst van een paar regels. Ook hierbij kun je jouw omgeving vragen wat jou zo bijzonder maakt en waarom jij geschikt bent voor de functie. Maak ook het doel van jouw brief duidelijk. Hoogst waarschijnlijk is dat een uitnodiging voor een gesprek dus benoem dit ook duidelijk. Vermijd zinnen die beginnen met ‘ik hoop’ of ‘ik denk’. Het kan onzeker overkomen en het doet afbreuk aan alles dat eerder is genoemd. Laat zien dat je overtuigd bent van je eigen kwaliteiten en eerdere ervaring!

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze consultants staan je graag te woord!

Overig nieuws

Nieuws

Opening nieuw kantoor Rotterdam

Nieuws

Hoe werkt Manouk thuis?

Sollicitatietips

Met deze 7 tips is jouw motivatiebrief goed leesbaar