NL
NL
Sollicitatietips
Terug naar overzicht

Met deze 7 tips is jouw motivatiebrief goed leesbaar

Wanneer je op zoek bent naar een baan schrijf je waarschijnlijk talloze motivatiebrieven. Maar hoe schrijf je nu een brief die goed leesbaar is en er voor zorgt dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Hoe kan je jezelf onderscheiden, zodat jouw brief opvalt tussen die 99 anderen? Lees hier onze tips!

1. De schrijfstijl
Iedere organisatie heeft een eigen cultuur. Het is belangrijk dat je jouw schrijfstijl daar op afstemt.
Dit laat zien dat je voldoende research hebt gedaan en dat je de cultuur begrijpt. Let op je bewoordingen en formuleringen en voer dezelfde stijl door in je gehele motivatiebrief.

2. Gebruik korte zinnen
Kom direct tot de kern en gebruik geen onnodige lange zinnen. Korte zinnen lezen prettiger, maar je kunt ook gebruik maken van een bijzin.  Met weinig woorden kun je vaak net zoveel zeggen. Woorden als ‘erg’ en ‘heel’ zijn onnodig. Aangeven dat je ‘veel kennis’ hebt van iets is hierbij voldoende. Hanteer tevens een actieve schrijfstijl, bijvoorbeeld: “Ik ben verantwoordelijk geweest voor” in plaats van ‘Ik was verantwoordelijk voor”.

3. De aanhef
Weet aan wie je jouw brief schrijft. Het klinkt logisch, maar de kans is groot dat je op meerdere vacatures in één dag solliciteert en dus veel namen voorbij ziet komen. Bij het schrijven van meerdere sollicitatiebrieven op één dag, zal je hoogst waarschijnlijk een aantal onderdelen uit je brief kopiëren naar een andere brief. Let goed op dat je niet de naam van de contactpersoon van je vorige sollicitatie mee over neemt.  

4. De eerste alinea
Nog steeds begint een groot deel van de sollicitanten een brief met ‘Naar aanleiding van de vacature op’. Deze zin triggert voor veel mensen niet om verder te lezen. Wees creatief! Open bijvoorbeeld met een recente gebeurtenis die te maken heeft met de openstaande vacature of vertel iets persoonlijks. Hiermee houd je de aandacht van de lezer vast en maak je hem of haar nieuwsgierig naar de rest van je brief. En dat is precies wat je wil.

5. Wees authentiek
Als je aan het solliciteren bent, schrijf je waarschijnlijk meerdere brieven per dag en heb je niet altijd de juiste inspiratie. Dat is volkomen logisch, maar vaak herkent de lezer dit direct. Het gebruik van standaard zinnen en gekopieerde teksten van het internet komen nog steeds voor. Het is juist van belang dat de lezer een beeld krijgt van jou als mens. En dit gaat een stuk moeilijker wanneer je standaard teksten gebruikt die van het internet komen.

6. Wees eerlijk
Om de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te vergroten, is het verleidelijk om je eigenschappen en kwaliteiten (een beetje) te overdrijven. Echter is de kans groot dat je tijdens het daadwerkelijke gesprek door de mand valt, dus wees zo eerlijk mogelijk. Beeld je tijdens het schrijven van je brief in dat je tegenover degene zit die verantwoordelijk is voor de invulling van de vacature. Neem de houding aan van een professional aan en schrijf op wat je anders hardop zou zeggen. 

Door deze tips toe te passen, wordt jouw brief leesbaarder. Dit zorgt ervoor dat de lezer gemakkelijker tot het einde van jouw brief komt en daardoor een beter beeld over jou vormt. 

Veel succes met het schrijven van jouw motivatiebrief!

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze consultants staan je graag te woord!

Overig nieuws

Trinamics | The Trinamics Soccer Event

The Trinamics Sporting Event Was a Success!

Events

Last Saturday, August 17 2019, the first outdoor soccer tournament of Trinamics...

Dit artikel lezen
Trinamics | Nationale Complimentendag

Nationale Complimentendag

Nieuws

Het is tijd voor een complimentje!

Dit artikel lezen
Trinamics | Starten met nieuwe baan in corona

Het afgelopen jaar bij Trinamics volgens Axel

Nieuws

Een nieuwe baan is altijd wennen. Maar na je eerste maand ineens volledig...

Dit artikel lezen