Nederlands

Kies jouw taal

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! En nu? Goede voorbereiding is hierbij écht het halve werk. Er worden namelijk een hoop vragen gesteld dus het kan geen kwaad om jezelf hier alvast in te verdiepen. Welke vragen komen aan bod in een sollicitatiegesprek? Je leest ze hier!

contract tekenen

1. Vertel eens iets over jezelf
Deze vraag komt terug in élk sollicitatiegesprek. Je kunt je hier goed op voorbereiden door een korte elevator pitch te houden. Vertel hierin wie je bent, wat je graag doet, wat je kunt en wat je toevoegt voor een bedrijf.

2. Wat weet je over onze organisatie?
Uiteraard is het van belang dat je je goed inleest in de organisatie waar je op gesprek gaat. Denk aan de geschiedenis, de groei en de belangrijkste ontwikkelingen die de organisatie in kwestie heeft doorgemaakt. 

3. Waarom zouden we jou moeten aannemen?
Deze vraag krijg je vaak aan het einde van het gesprek. Je kunt hier bepaalde eigenschappen, kwaliteiten of ervaringen benoemen. Wat maakt jou uniek en de beste kandidaat voor de functie? Wanneer je de focus legt op je persoonlijkheid, kun je vooraf aan vrienden of familie vragen wat jou zo eigen maakt. Ga je toch liever in op jouw kennis en ervaring? Bekijk dan nogmaals welke eisen de functie vereist en hoe dit aansluit bij jouw achtergrond.

4. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Dit is zowel het moment om jouw toegevoegde waarde te benadrukken, als je leerpunten te laten blijken. Bedenk vooraf 2 á 3 competenties met concrete praktijkvoorbeelden. Deze competenties moeten natuurlijk wel linken met de vacature en geen afbreuk doen aan je geschiktheid voor de functie. Zwakke punten worden vaak positief ingeschoten, zoals: ‘Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf’. Wees eerder authentiek en oprecht over welke eigenschap jou echt in de weg zit. Wat zou je graag anders zien en wat heb je al gedaan om dit te veranderen? Zo laat je zien dat je sterk bent in zelfreflectie en bereid bent om te groeien en leren.

5. Wat spreekt je aan in deze vacature?
Deze vraag is voor veel kandidaten lastig te beantwoorden. Het is namelijk een combinatie van wat je weet over de organisatie en hoe goed je de vacature kunt beschrijven. Moeilijke vraag, maar zorg in ieder geval dat je antwoord overeenkomt met wat je eerder hebt benoemd. Antwoord met voor jou waardevolle punten uit de vacature en waarom je dat vindt. Je kunt nooit genoeg onderbouwen!

6. Wat spreekt je minder aan in deze vacature?
Dan is er ook nog de andere kant.. Durf jij eerlijk antwoord te geven? Een perfecte functie bestaat haast niet en dat weet een werkgever ook. Wees open en eerlijk, maar noem geen belangrijke vereiste. Hiermee doe je afbreuk aan je eigen geschiktheid.

7. Waarom ben je op zoek naar iets nieuws?
Heb je al wat werkervaring? Vertel dan kort waarom je huidige baan je geen voldoening meer geeft. Is het de reisafstand, zijn er geen doorgroeimogelijkheden of hebben organisatie veranderingen een nadelig effect gehad op jouw functie? Wees open, maar pas op dat je niet te negatief praat over je werkgever.

8. Wat heb je in je vorige functie geleerd?
Benut deze vraag om te beschrijven wat je vorige werkzaamheden en verantwoordelijkheden waren. Welke doelstellingen waren hieraan gekoppeld en aan wie rapporteerde je? Vertel zo goed mogelijk hoe je werkweek er uit zag, zodat de werkgever een goed beeld kan vormen over jouw vorige functie. Vergeet ook vooral niet te vertellen welke belangrijke lessen je hebt geleerd in je vorige functie. 

9. Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Een typische, maar vaak lastige vraag. Jouw antwoord is namelijk niet statisch en dat weet de persoon tegenover jou ook. Waar het bij deze vraag om draait is dat jouw passies en ambities globaal aansluiten bij de baan. Deze vraag werkt twee kanten op: jouw visie moet aansluiten bij de functie en visa versa.

10. Heb je nog vragen voor ons?
Geen vragen stellen komt ongeïnteresseerd over. Bovendien is een sollicitatiegesprek een wisselwerking en mag ook jij vragen stellen. Dit laat zien dat je nieuwsgierig bent, maar pas wel op dan je geen standaard vragen stelt ‘omdat het zo hoort’. Vraag bijvoorbeeld hoe een typische werkdag eruit ziet, wat een medewerker moet doen om succesvol te zijn in de functie en wat het zo bijzonder maakt om te werken voor de organisatie in kwestie.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze consultants staan je graag te woord!

Overig nieuws

fotomario klein
Nieuws

Onze nieuwe Recruitment Consultant!

topmonteurs banner[15]
Sollicitatietips

Welke baan past bij mij? Ontdek het in 6 stappen!

remco
Nieuws

Nationale Complimentendag