NL
NL

5 CV tips anno 2020

Blog - Sollicatietips
Terug naar overzicht

Je curriculum vitae is je visitekaartje, dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar welke punten moéten er echt in? En waar wordt opgelet? Je leest het hier!

Je CV is een levend document dat in de loop van de tijd en per vacature kan veranderen. Vaak wordt eerst je CV gelezen en daarna pas je sollicitatiebrief. Vandaar dat het belangrijk is dat je direct de aandacht van de lezer weet te trekken. Zo krijgt je potentiele werkgever in één oogopslag alle relevante informatie te zien.

Jouw profielschets
Een veel gemaakte fout bij het opstellen een CV is het puur opsommen van jouw studie- en werkervaring. Een CV is meer dan alleen een lap tekst! Verwerk naast je ervaring ook jouw personal brand. Wie ben je? Wat maakt jou uniek? Stel jezelf voor in een aantal regels en plaats dit boven aan je CV. Zo heeft de lezer direct een duidelijk beeld wie jij als person bent, voordat je doorgaat met het benoemen van je hard skills. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat zijn mijn ambities?
  • Wat zoek ik in een nieuwe functie?
  • Wat maakt mij nou echt ‘mij’?

Promoties vermelden
Vergeet vooral niet om je promoties te vermelden. Laat zien dat je meer verantwoordelijkheid hebt gekregen op zowel een andere afdeling, als binnen dezelfde functie. Dit maakt duidelijk dat je jezelf goed hebt weten te ontwikkelen en dat dit werd beloond.

Nog niet zoveel werkervaring? Noem projecten!
Wanneer je net afgestudeerd bent en op zoek bent naar jouw eerste droombaan, is het natuurlijk niet mogelijk om je CV geheel te vullen werkervaring. Beschrijf dan welke schoolprojecten je hebt gedaan en benoem welke minor je hebt gevolgd. Zo diep je je CV meer uit. Dit geldt overigens ook voor nevenactiviteiten en commissies enzovoorts. Dit kun je allemaal koppelen aan de onderbouwing van jouw vaardigheden.

Laat je CV aansluiten op de vacature
Het klinkt vanzelfsprekend, want wie laat zijn CV nu niet aansluiten op de functie? Toch gebruiken veel sollicitanten één standaard versie. Niets mis mee, maar maatwerk is altijd beter. Ook voor HR-managers is het van belang om te zien dat je geen standaard CV naar nog 100 andere organisaties stuurt, maar bewust de keus maakt om bij hen te solliciteren. Ook wek je de indruk dat je écht aandacht aan je sollicitatie hebt besteed.

Bekijk dus per vacature welke informatie over jou waardevol en relevant is om te verwerken in je CV. Met behulp van de vacaturetekst en de corporate website kun je een goed beeld krijgen van wat de werkgever vraagt.

Maak je CV scanbaar
Trinamics en veel andere detacheringsbureaus gebruiken zoekmachines en systemen om cv’s te scannen. Gebruik daarom zoveel mogelijk relevante keywords in je cv. Op die manier is jouw cv beter vindbaar in grote databases. Maar welke woorden kies je dan? Meestal kun je ze direct overnemen uit de omschrijving van de vacaturetekst. Kijk naar de omschrijving van de werkzaamheden en opgenoemde vereisten. Zoals kennis van bepaalde (computer)programma’s en systemen, maar ook je opleidingsniveau kun je duidelijk vermelden.

Mathieu van Lieshout

Overig nieuws

Trinamics | Viering van het 12,5 jarig bestaan

Trinamics viert feest!!

Happenings

Gisteren, 1 oktober 2017, was het 12,5 jaar geleden dat Trinamics is opgericht....

Dit artikel lezen
Trinamics | Wij werken thuis

Ook onze collega's werken thuis!

Trinamics nieuws

Thuiswerken, hoe doen onze collega's dat? Je leest hier het verhaal van Sam,...

Dit artikel lezen
Trinamics | Nieuw kantoor in Eindhoven!

Trinamics opent deuren van nieuw kantoor in Eindhoven

Trinamics nieuws

Trots delen wij mede dat wij in het eerste kwartaal van 2018 ons nieuwe kantoor...

Dit artikel lezen
Trinamics | Jobs for expats

Jobs for Expats!

Happenings

Our colleagues Jordy van Bodegraven and Wilbert Snoei spent their sunday at the...

Dit artikel lezen