NL
NL

De 10 meest voorkomende solliciatievragen

Sollicitatietips
Terug naar overzicht

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! En nu? Goede voorbereiding is hierbij écht het halve werk. Er worden namelijk een hoop vragen gesteld dus het kan geen kwaad om jezelf hier alvast in te verdiepen. Welke vragen komen er aan bod in een sollicitatiegesprek? Je leest ze hier!

1. Vertel eens iets over jezelf
Deze vraag komt terug in élk sollicitatiegesprek. Je kunt je hier goed op voorbereiden door een korte elevator pitch te houden. Vertel hierin wie je bent, wat je graag doet, wat je kunt en wat je toevoegt voor een bedrijf.

2. Wat weet je over onze organisatie?
Uiteraard is het van belang dat je je goed inleest over de organisatie waar je op gesprek gaat. Je kunt jezelf onderscheiden door de juiste research te doen. Denk aan de geschiedenis, de groei en de belangrijkste ontwikkelingen van de organisatie in kwestie.

3. Waarom zouden we jou moeten aannemen?
Deze vraag kun je vaak aan het einde van het gesprek verwachten. Je kunt hier bepaalde eigenschappen, kernkwaliteiten of ervaringen benoemen. Wanneer je de focus legt op je persoonlijkheid, kun je vooraf aan vrienden of familie vragen wat jou zo eigen maakt. Ga je toch liever in op jouw kennis en ervaring? Bekijk dan nogmaals welke eisen de functie vereist en hoe dit aansluit bij jouw achtergrond.

4. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Dit is zowel het moment om jouw toegevoegde waar de te benadrukken, als je leerpunten te laten blijken. Bedenk vooraf 2 á 3 competenties met concrete praktijkvoorbeelden. Deze competenties moeten natuurlijk wel linken met de vacature en geen afbreuk doen aan je geschiktheid voor de functie. Zwakke punten worden vaak positief ingeschoten. Zoals ‘Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf’ . Wees eerder authentiek en oprecht over welke eigenschap jou echt in de weg zit. Wat zou je graag anders zien en wat heb je al gedaan om dit te veranderen? Zo laat je zien dat je sterk bent in zelfreflectie en bereid bent om te groeien en leren.

5. Wat spreekt je aan in deze vacature?
Deze vraag is voor veel kandidaten lastig te beantwoorden. Het is namelijk een combinatie van wat je weet over de organisatie en hoe goed je de vacature kunt beschrijven. Moeilijke vraag, maar zorg in ieder geval dat je antwoord overeenkomt met wat je eerder hebt benoemd. Antwoord met voor jou waardevolle punten uit de vacature en waarom je dat vindt. Je kunt nooit genoeg onderbouwen!

6. Wat spreekt je minder aan in deze vacature?
Dan is er ook nog de andere kant.. Durf jij eerlijk antwoord te geven? Een perfecte functie bestaat haast niet en dat weet een werkgever ook. Wees open en eerlijk, maar noem geen belangrijke vereiste. Hiermee doe je afbreuk aan je eigen geschiktheid.

7. Waarom ben je op zoek naar iets nieuws?
Vertel kort waarom je huidige baan je geen voldoening meer geeft. Is het de reisafstand, het niet door kunnen groeien of bijvoorbeeld veranderingen in de organisatie die een nadelig effect hebben (gehad) op jouw functie? Wees open, maar pas op dat je niet te negatief praat over je werkgever. Dit komt niet professioneel over.

8. Wat heb je in je vorige functie geleerd?
Benut deze vraag om te beschrijven wat je vorige werkzaamheden en verantwoordelijkheden waren. Welke doelstellingen waren hier aan gekoppeld en aan wie rapporteerde je? Vertel zo goed mogelijk hoe je werkweek er uit zag, zodat de werkgever een goed kan vormen over jouw vorige functie.

9. Waar zie je jezelf over 5 jaar
Ook dit is een moeilijke vraag. Jouw antwoord is namelijk niet statisch en dat weet de persoon tegenover jou ook. Waar het bij deze vraag om draait is dat jouw passies en ambities globaal aansluiten bij de baan. Dit werkt van twee kanten, jouw wensen moeten namelijk aansluiten bij de functie en visa versa.

10. Heb je nog vragen voor ons?
Geen vragen stellen komt ongeïnteresseerd over. Bovendien is een sollicitatiegesprek een wisselwerking en mag ook jij vragen stellen. Dit laat zien dat je nieuwsgierig bent, maar pas wel op dan je geen standaard vragen stelt ‘omdat het zo hoort’. Vraag bijvoorbeeld hoe een typische werkdag eruit ziet, wat een medewerker moet doen om succesvol te zijn in de functie en wat het zo bijzonder maakt om te werken voor de organisatie in kwestie.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze consultants staan je graag te woord!

Overig nieuws

Hallo Nijmegen

Nieuws

Sinds afgelopen maandag, 2 juli, is het vierde kantoor van Trinamics een...

Dit artikel lezen
Trinamics | Opening kantoor Rotterdam

Opening nieuw kantoor Rotterdam

Nieuws

Een nieuw jaar, een nieuwe locatie!

Dit artikel lezen
Trinamics | Voor de 6e keer op rij een FD Gazellen award!

Trinamics voor 6e jaar op een rij een van de snelst groeiende bedrijven van (Zuid) Nederland!

Events

Trinamics was weer van de partij bij de jaarlijkse FD Gazellen uitreiking. Als...

Dit artikel lezen
Trinamics | Nieuwe bemiddelaar Pim ASML

Nieuwe Bemiddeling!

Nieuws

Hier doen wij het voor! Een tevreden kandidaat en een tevreden opdrachtgever....

Dit artikel lezen